Ingatlan adásvétel előtt áll? Erre figyeljen!

Ingatlan adásvétel előtt áll? - Budlegal Ügyvédi Társulás

Ingatlan ellenőrzése (tulajdoni lap másolat)

Jó ha már az ingatlan hirdetése, de legkésőbb a szerződéskötés előtt lekérünk egy tulajdoni lapot és ellenőrizzük, hogy minden rendben van-e. Egy betekintésre való tulajdoni lap lekérési díja legfeljebb 1000,- Ft költséggel jár, viszont sok bosszúságot megspórolhatunk vele. Ellenőrizni kell, hogy helyesek-e az ingatlan és a tulajdonos adatai, pl. a tulajdonos lakcíme egyezik-e a lakcímkártyában szereplő címmel, az ingatlan tehermentes-e, nincs-e idegen vagy elfelejtett bejegyzés.

Banki igazolás jelzálogjog esetén

Amennyiben az ingatlant jelzálogjog vagy végrehajtási jog terheli, be kell szerezni a jogosulttól egy olyan nyilatkozatot, amely tartalmazza a fennálló teljes tartozás meghatározását és azt, hogy mely összeg megfizetése esetén törölhető a teher (jelzálogjog vagy végrehajtási jog).

Társasház – alapító okirat, nullás igazolás

Társasházi ingatlan, szövetkezeti lakás esetén kell egy alapító okirat vagy szabályzat, ezt a közös képviselőtől kaphatjuk meg. És ha már a közös képviselőnél jár, kérjen igazolást a közös költségek megfizetéséről (nullás igazolásnak hívjuk).

Igazolványok

Az adásvételt ellenjegyző ügyvédnek a szerződő felek adatait az igazolványaik alapján ellenőriznie kell, ezért érvényes személyi igazolványra, a lakcímkártyára és az adóigazolványra van szükség.

Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány a kiállítástól számítva 10 évig érvényes, ezért nem kell várni az adásvételig az elkészítésével. Az energetikai tanúsítványt szinte mindig el kell készíteni, az ellenjegyző ügyvédnek és a vevőnek be kell mutatni. Az energetikai tanúsítvány számának az adásvételi szerződésben is szerepelnie kell.

Közművek

A birtokba adásnál szükség lesz a mérőórák állására és a gyári számokra az átíratáshoz és elszámoláshoz. Érdemes azért megtartani már számlákat, bár most már az utolsó számlán is látható, hogy van-e tartozása a tulajdonosnak, gyakran kérik még az utolsó három havi számlát.

Ingóság marad?

Ha az ingatlanban vannak olyan ingóságok, amelyek vagy beépített mivoltuk, funkciójuk vagy méretük miatt csak nagy költséggel vagy kárral költöztethetőek, egyeztessen a vevővel azok átvétele tárgyában. Ingóság értékesítése esetén személyenként évi 600.000,- Ft összegig személyi jövedelemadó mentes az eladás.